Silvio Vigliaturo


Silvio (1949), woont en werkt in Chieri, Turijn. Als kunstenaar en glasmeester met internationale faam, vindt hij zijn bron en voeding in het tekenen. Daarin ligt de oorsprong van het creatieve proces.
Het tekenen vertaalt de behoefte van de kunstenaar om de veelvormige ervaringen van het leven in te sluiten in een zichtbare en deelbare omtrek die fungeert als een begrenzing van een verhaal. Want tekenen is in de eerste plaats vertellen, zo wordt Vigliaturo een verteller. Het verhaal, dat door het tekenen in zijn voorlopige vorm wordt verteld, maar in een opzicht al compleet is, wordt vervolgens in de schilderkunst vertaald en uitgediept, waardoor er werken ontstaan met een sterk theatraal accent, echte hedendaagse verhalen. De plasticiteit van Vigliaturo's tekeningen vindt zijn natuurlijke bestemming in de beeldhouwkunst, verrassend door de oneindige mogelijkheden van driedimensionale vertaling die ervan uitgaan, ondersteund door het voortdurende onderzoek en experiment waaraan de kunstenaar zijn creatieve proces onderwerpt. Zijn sculpturale werken, figuren van een tijdloos mythisch verhaal, omsluiten en omcirkelen de ervaring met dezelfde karakteristieke tekening dat eerder in de schilderkunst was vertaald, waardoor de twee uitdrukkingsvormen nauw met elkaar verbonden worden. Vigliaturo speelt de rol van een meester-alchemist die in staat is het materiaal te transformeren en de generatieve kracht van het vuur te temmen in de ovens van zijn werkplaats in Chieri, waardoor vloeiende, soepele, gladde en transparante sculpturen ontstaan, waarin het meesterlijke gebruik van kleur zijn maximale verhevenheid vindt.

Sinds zijn eerste tentoonstellingen in 1977 heeft Silvio Vigliaturo deelgenomen aan talrijke tentoonstellingen, zowel in Italië als in het buitenland. Enkele voorbeelden:

 • 2000 - enige Europese kunstenaar die de Studio Glass-beweging voor de Fundación Centro Nacional del Vidrio, La Granja de San Ildefonso, in Segovia, Spanje.
 • 2001 - enige beeldende kunstenaar die Made in Italy vertegenwoordigde op de Quality and life style in Hong Kong, China
 • 2006 - tentoonstelling in het Hsinchu Municipal Glass-Museum in Hsinchu, Taipei, Taiwan.
 • 2006 - artistieke woordvoerder van de 20e Olympische Winterspelen in Turijn.
 • Calabrië heeft een museum aan hem gewijd - het MACA (Museo Arte Contemporanea Acri) - dat een permanente collectie van zijn werken herbergt, bedoeld als een biografie van meer dan tweehonderd beeldhouwwerken en schilderijen.
 • Expo Shanghai 2010 en opnieuw op Expo Milano 2015.
 • 2013: Contemporary Glass Sculpture in het Orlando Museum of Art (Florida),
 • 2016: European Glass Festival in Wroclaw (Polen), Culturele Hoofdstad van Europa 2016.
 • 2018: Verleden, Toekomst + Eigentijds. Tentoonstelling in Ostana (I Borghi più belli d'Italia), Cuneo, Italië
 • 2019: Scritture in Lingua Madre - Italiaans Cultureel Instituut in Krakau
 • Nu: tentoonstelling Mixing Glass in het Museum voor de Geschiedenis van de Enologie
 • Nu: Calabrië in de prachtige omgeving van het Ruffo kasteel in Scilla "Mediterraneo, tra Scilla e Cariddi


TRACCE D'AMORE, 2020


beeld in glas

Afmetingen: 59 x 48 cm

Minimumbod: €3.000


ASPETTANDO L'AMORE, 2021


beeld in glas

Afmetingen: 95 x 30cm

Minimumbod: €4.400

 


NUOVA ANNUNCIAZIONE, 2021


Olieverf op karton met houten lijst

Afmetingen: 105 x 74cm

Minimumbod: €4.400


ROCK 'N ROLL, 2020


Olieverf op karton met houten lijst

Afmetingen: 73 x 73cm

Minimumbod: €3.600


IKONOS

Beeld in glas

Afmetingen: 28 cm

Minimumbod: € 800


GENERALE


Beeld in glas

Afmetingen:  48 cm

Minimumbod: € 950


IKONOS 2


Beeld in glas

Afmetingen: 54 cm

Minimumbod: € 1.300